Uncategorized

Az egészségmegőrzésnek mindenki számára elsőnek kéne lennie

Akár belátja az ember, akár nem, a saját egészségünk megőrzése az egyik legfontosabb feladatunk életünk során. Ha szeretnék hosszú évekig produktívak és aktívak lenni, akkor nem tehetjük tönkre a testünket mindenféle kemikáliával, tartósítószerrel és gyorskajával. Ezt azért is mondom, mert mostanában nagyon sok negatív példát láttam erre, még a saját családomban is. Ezekre a problémákra azért is nagyon nehéz felhívni a figyelmet, mert sokan nem képesek belátni, hogy az életmódjuk nem megfelelő. Ráadásul annál nehezebben is viselik a kritikát, így nehéz jobb belátásra bírni őket anélkül, hogy megsértődnének. Ezt tapasztalatból mondom, mert édesapámmal nap mint nap átélem ezt.

Ő például már bőven benne van a hatvanas éveiben, amikor kiemelten fontos lenne odafigyelnie a táplálkozására és a rendszeres mozgásra, hogy még hosszú éveken keresztül egészséges tudjon maradni idősebb korában is. Ennek ellenére szerintem nagyon sok olyan ételt fogyaszt, ami nagyon nem tesz jót neki. Kérdés viszont az, hogy hogyan lehetne hatni az apukámhoz hasonló emberekre. Csak reménykedni tudok abban, hogy idővel belátja, hogy a legjobb szándékkal mondom neki, amit mondok, és nem kritizálni, vagy ugráltatni akarom.

Nekem is időbe tellett kialakítanom egy egészséges életritmust. Ehhez hozzátartozik persze a rendszeres mozgás, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, elégséges alvás, és kiegyensúlyozott táplálkozás. Egy pár éve már próbálok vegán étrendet követni (bár be kell, hogy valljam, néha-néha becsúszik némi tejtermék), és én magam megfőzni a fogásaimat. Szeretem pontosan tudni, hogy mi kerül bele az ételembe, mennyi sót és cukrot tartalmaz, és hogy friss összetevőkből készül, nem pedig tartósítószerekkel és színezékekkel teletömött fagyasztott összetevőkből. Nagyon sok életmód bloggert követek, akik rendszeresen osztanak meg jobbnál jobb egészséges és tápláló recepteket. Legalább ennyiben hasznát tudom venni a közösségi médiának.

Ha pedig nem tudod, hogyan is indulhatnál el az egészséges életmódhoz vezető rögös úton, akkor a segítségedre lehet több olyan weboldal, vagy központ, akik szívesen elirányítanak. Bejelentkezhetsz akár hétvégi kurzusokra is, ahol életmódtanácsokkal és receptekkel látnak el, beszélhetsz dietetikussal, és kipróbálhatsz természetes gyógymódokat, ha esetleg egészségügyi problémáid lennének. Én magam is voltam egyszer egy egynapos kis képzésen, ahol bevezettek engem a vegán konyha rejtelmeibe. Azóta is nagyon sokat használom az ott ellesett fogásokat.

A jól összeállított étrend persze nagyon fontos, de önmagában még nem feltétlenül garantálja az életre szóló egészséget. Nagyon fontos az is, hogy rendszeresen mozogjunk, edzésben tartsuk az izmainkat, hiszen idősebb korunkban ez sok fájdalomtól kímélhet meg minket. Itt is észnél kell azért lenni, és nem egyből hatalmas terhelésnek kitenni a testünket. Én minden egyes edzésem előtt tartok egy hosszabb bemelegítést, majd végül mindig nyújtással zárom a folyamatot. Így az izmoknak van idejük felkészülni a munkára. Hiába állítod magadról, hogy megrögzött lustaság vagy, biztos vagyok benne, hogy te is találhatnál olyan mozgásformát, amit élveznél, legyen az tánc, futás, jóga, aerobic, vagy éppen csak túrázás.

A mozgás egyébként a stressz levezetésnek is egy roppant hatékony módja. Köztudott, hogy a stressz milyen negatívan hat a pszichénkre, ezért jó, ha van hova menekülnöd előle. A mozgás mellett nekem például a meditáció is sokat tud segíteni ebben. Na és persze a szerető család és barátok is képesek elfeledtetni velem a munkahelyi, vagy magánéleti stresszt. Mind mások vagyunk, más a testfelépítésünk, ezért nagyon fontos, hogy személyre szabottan alakítsuk ki a saját ritmusunkat és táplálkozásunkat. Ezért is fontos néha profi segítséget is kérni. Te mit teszel az egészséged érdekében?