Egy különleges egészségház, mely otthont ad egy bentlakásos felépülési programnak

Magyarországon az elmúlt évtizedekben egymást érték az egészséges életmód központjaiként működő létesítmények beruházásai. Ők magukat általában egészségházaknak nevezik, és kétféle célból épülhettek. Egyrészt találunk közöttük olyanokat, melyek egy élettanilag és/vagy lelki egészségünk szempontjából kedvező hobbi rendszeres 1-2 órás gyakorlásának nyújtanak helyszínt. Ilyen lehet mindenféle sporttevékenység, a gerinctorna, az intimtorna, a jóga, a meditáció és még sorolhatnánk. Másrészt rengeteg olyan vendéglátóipari egység is létesült, melyek többnapos hasonló programok megtartására alkalmasak, akár teljes ellátással is.

Mindenki szívesen venne részt ilyen könnyed tematikájú, de hosszú rendezvényen a kedvenc egészségmegőrző hobbijához kapcsolódóan. Arra már kevésbé gondolunk, hogy ezek a helyszínek súlyos problémákkal küzdők számára is mentsvárat jelentő kezdeményezéseknek is otthont nyújthatnak. Ilyen például egy bentlakásos felépülési program az alkoholbetegek részére. Köztudott, hogy a probléma bizonyos súlyossági fokozatán túl már testközelben elérhető támogatás nélkül nem sok esély marad önerőből a felépülésre. Éppen ezért a függő személyt bizony ki kell szakítani a megszokott környezetéből ahhoz, hogy a szakmai segítséggel új irányba állíthassa az életét.

Ezek közül a rendszerek közül kiemelkedik a felepulok.hu bentlakásos felépülési programja. Az alkoholizmus kezelése az ő megközelítésükben is számos lépést tartalmaz.

Először is a hozzájuk forduló pácienssel és/vagy a hozzátartozójával több alkalommal konzultálnak. Ezek során mérik fel a beteg alkoholproblémájának súlyossági fokozatát, a környezeti tényezőket és az illető személyes eltökéltségét, motivációját. Utóbbi nélkül ugyanis köztudottan szinte biztos kudarcba fullad bármilyen kísérlet az életének a rendezésére. Ha a jelentkezőt alkalmasnak ítélték a bentlakásos felépülési program elvégzésére, akkor csatlakozhat a néhány havonta induló csoportok valamelyikéhez.

A terápia helyszíne egy eldugott vidéki családi ház. Ennek az egészségháznak nemcsak paradicsomi környezete teszi lehetővé a teljes koncentrációt a probléma megoldására és a felmerülő nehézségek átvészelésére, hanem biztosítja a program sikere szempontjából kulcsfontosságú háborítatlanságot is. A felepulok.hu csapatának minden tagja a saját bőrén is megtapasztalta az alkoholbetegség sok-sok átkát, és sikeres felépülésüket követően a sorstársaik szolgálatát választották hivatásuknak. A betegséggel való megküzdésben ugyanis kiemelt jelentőségű az önsegítő közösségek kialakulása mint utolsó lépés. Ezeken belül egymást segítik, támogatják a tagok, hiszen a program után is találkozhatnak további mélypontokkal, súlyos kísértésekkel az életük folyamán. Mindezek legyőzésében a leghatásosabban a szoros családi kötelékek és a sorstársi közösségek működnek közre.

A felepulok.hu bentlakásos felépülési program egyedülállóan rövid idő alatt, mindössze 28 napba sűrítve végzi el a terápiás munkát. A nemzetközileg is legsikeresebbként elismert Minnesota-modellel vezetik rá a pácienseket egy előnyösebb, pozitív szemléletmód elsajátítására és valódi, követhető, értelmes életcélok felállítására. Csakis ezekkel felvértezve válhat egy alkoholbeteg képessé a függőségének leküzdésére és igazán boldog, kiegyensúlyozott életre – immár ivászatok nélkül.