Technológia az egészség és az innováció szolgálatában

A technológiai fejlődés iránti érdeklődésem sosem volt kiugró, én például még mindig papír-alapon olvasok, és nem az e-bookot használom, és még sorolhatnám. De azért én is megállok néha egy-egy percre, kifejezni a csodálatomat!… Mert bőven van mi iránt.

Amikor az egyik szülőm, szegény, egyre több problémával szembesülvén ide költözött, a városba, ahol mi is élünk, annak például az volt a fő oka, hogy itt több magán egészségügyi intézmény található, melyek elhozzák a különböző területek újszerű gyógyítási módjait és technológiáit. Lenyűgöző technológiákat. Szerencsétlen dolog, mikor az embernek ezen dolgok működéséről kell hallania, mert az azt jelenti, hogy valamely szerette egyre több dologra szorul rá ezek közül, ugyanakkor megnyugtató, hogy fejlődik minden. Tényleg csodálatraméltó, hogy mennyivel könnyebben tudnak már segíteni rajtunk, ezekkel az újító eljárásokkal, amiket most nem részleteznék, de minden könnyebbé tesznek – szerintem el tudjátok képzelni.

Írtam már, hogy engem nem érdekel alapvetően a technológia. Én festek és olvasok, valamint természetbe járok, hét közben pedig egy könyvtárban dolgozom. Ilyen alkatú ember vagyok és kész, nem fetisizálom a technikát, de megint szembejött valami most, amikor az elszálló gázárak miatt alternatív fűtési technológiákat és lehetőségeket vadásztunk. Nem csak az egészségügy, ez is megtalált… Infrafűtés – modern, biztonságos fűtés az otthonod számára – jött szembe a hirdetés, ami a futesrendszerek.hu oldalra vezetett, és ahol le is esett az állunk a párommal. A választéktól, a technológiák sokszínűségétől és egyebektől, amiket ez az oldal kínál. Az volt az érzésünk: ami csak létezik, arról itt elolvashatjuk, hogy micsoda, mitől előremutató, mitől “tud ilyen sokat”, vagy vannak éppenséggel konzervatív megoldásokat használó, kipróbált technológiák is náluk. Csak ma már azok is tartósabbak! Még nem határoztunk egy konkrét megoldás mellett, de majdan tanácsot is kérhetünk tőlük, hogy mit válasszunk pontosan, a nem annyira kicsiny lakásunkba, aminek azonban télen csak egy kisebb részét tervezzük aktívan használni. Egyelőre csak elképzeléseink vannak. Magyarán, speciális megoldás kell nekünk, és jó lenne, ha kéz a kézben járna a hatékonyság és a spórolás elősegítése.

Mint már kitértem rá, itt, a futesrendszerek.hu-n aztán minden van, kezdésnek rögtön megemlíteném az infrapaneleket! Amiknek a létezéséről én itt tényleg először olvastam. Keressetek rá ti is, hogy mi ez, mert már önmagában a létezéséről olvasni, számomra izgalmas volt: Infrafűtés – modern, biztonságos fűtés az otthonod számára. Nagy eséllyel a futesrendszerek.hu-t fogjátok kapni releváns találatként, amit eleve is javasoltam – én rátok bízom, hogy hol olvastok utána az infratechnológiának, de én hosszas keresgélés után őket ítéltem a legjobbnak. Mind leírásokban, mind abban, hogy ők segítenek is elhozni a megfelelő dolgokat a téli fűtésrendszeretek korszerűsítéséhez, a gyakorlatban is.

Hogy miért beszélek ennyit az innovációról és a teljesen újszerű dolgokról? Mert, az infra-technológiáról tényleg ez jut az ember eszébe, ha utánaolvas a működésének! Az infrafűtéses technikai eszközök szemmel nem látható infravörös sugárzást bocsátanak ki. Olyat, amilyet maga a központi égitestünk, a Nap. És ugyanolyan elven, ahogy a napsugarak is melegítik bolygónkat, azon infra sugarak, melyeket az infrás fűtési eszközök bocsátanak ki, nem a levegőt melegítik, hanem a szobában található tárgyakat, és minket, embereket. Közvetlen. Ez azért célszerű megoldás, mert a levegő rossz hőmegtartó – így mondhatjuk: nem csak a technikai fejlettségnek, de magának a fűtési elvnek köszönhetően az infrás dolgok sokkal költségkímélőbbek, mint bármi más. Bármi más, ami a levegő melegítésével operál házunkban, lakásunkban. Meghoztam az érdeklődést?

Az imént infrapaneleket említettem ugyan, mert nekünk ez tetszett meg elsőre (és amiért mi elsősorban csak kiegészítő fűtőeszközüket keresünk), de messze nem csak panelek léteznek, amik infrásak, sőt – nem is ezek feltétlenül a legnépszerűbbek. De ne szaladjunk ennyire előre…

A futesrendszerek.hu leírásaiból azt is megtudhatjuk, hogy szabályozhatóság szempontjából is élen jár ez a technológia, azt írtam már, hogy általában alacsony fogyasztású is, és jó tudni, hogy a többitől eltérő működési elve miatt teljesen más hőérzetet és komfortérzetet is biztosít bármelyik helyiségben, amit ilyesmivel fűtünk fel. Infrafűtés – modern, biztonságos fűtés az otthonod számára – ha mostanra tényleg megérett bennetek a kíváncsiság, kattintsatok. Vannak hősugárzók, infrapanelek, létezik ilyen típusú padlófűtés, fűtőfólia, fűtőszőnyeg, falfűtés, és mennyezetfűtés is. A linkelt oldal alján megadhatjuk a fűtendő terület nagyságát, a belmagasságot, több helyiség esetén ezen helyiségek számát, és fűzhetünk egy tetszőleges leírást is hozzá, pontosan mit szeretnénk, így kérhetünk ajánlatot tőlük.

Az infra padlófűtés ezeken belül szerintem kifejezetten érdekes: melegburkolatok alá is tehető és mindenben igaz rá minden, amiről eddig írtam. A hatásfok kiemelkedő, amennyire olvasom a neten, másféle padlófűtéshez képest mindenképp. Pedig a padlófűtéseket eleve a gazdaságosság szempontja alapján az élre teszik, de ezek szerint lehet mindezt fokozni! Néhány órán belül megtörténhet a beszerelése, gyakorlatilag csak egy speciális “szőnyeget” kell szakszerűen leteríteni a padlóburkolat alá. Ami képes az említett “infrasugárzásra”. És persze kapcsolni kell a hálózathoz. Laminált padlólap alá is tehető. Észszerű az ilyen telepítésének a lehetőségét felújítás idején mérlegelni, hisz akkor még több “kellemetlenséget” spórolnunk meg – illetve csak olyan munkák adódnak nagyrészt, amiket egyébként is végezni kéne.

Gondoljunk bele: nincs szükség semmiféle csővezetékre, külön kazánra: helytakarékos! De említettem, és nem véletlenül az infrapaneleket is. Ezek úgyszintén azok. És ezek nekünk azért lennének jók – kezdetnek egy darab mondjuk-, mert a laposságuk miatt nem foglalnak sok helyet a falon sem, nem fogyasztanak sokat, tehát kicsit “felturbóznánk” extra gyorsan azon szoba komfortosságát, ahol a legtöbbet vagyunk télen. Még annyi munka sem lesz, mint a padlófűtéssel – természetesen. Ők elsősorban újonnan épült épületek belterébe javasolják az oldalon a paneleket, mert akkor nem is kell kémény (gáz bekötése). De azért, ha mi is vennénk panelt, írják, hogy jól szigetelt házba, lakásba való. Van termosztátos panel: okos eszközök ezek – így kanyarodtunk tehát vissza az innovatív megoldásokhoz…

Nem csak infráról, másról is olvashattok a futesrendszerek.hu-n bőven, akik tehát segítenek is bármi fűtőeszköznek a beszerzésében. Először érzem azt életem során, hogy lelkesít a technológiai megoldások legmagasabb szinten történő alkalmazása, mert most a korszerűség egy nagyon érzékeny időszakon segít át. Ki tudja, meddig tart a mostani válságos időszak, és hihetetlenül biztonságot adó érzés, hogy ha kell egy jó megoldás a gázfűtés helyett, vehetünk mondjuk egy infrapanelt, amivel egy szoba rögtön le is van tudva. Semmi szükség az egész ház szétverésére, (újra)csövezésre – ez már nem az a század…

Úgy érzem, nagyon sok nehézség okozta következmény így már kompenzálható lesz a jövőben, amit mi emberek magunknak okozunk. És nagy köszönet a hazai közvetítőknek, hogy minden ilyesmit Magyarországra is elhoznak. Beszélhetnék a futesrendszerek.hu-ról, akiket most nagyon szeretek és velük fogok együttműködni, de gondolhatnék minden ilyen hozzáértő ötletgazdára. Meg vagyunk mentve és ez nagyszerű és lelkesítő!